Hovedseksjon

Lille FRIO: 1.trinn

Lille-FRIO-basen:

Lille-FRIO har tilholdssted i den gamle rektorboligen ved inngang D. Vi er så heldige at vi har hele dette bygget til bruk på FRIO. Derfor har vi mulighet til å pynte til hver eneste årstid med flotte ting barn og voksne har laget. Lille-FRIO blir vårt lille hjem borte fra hjemmet. I første etasjen har vi et flerbruksrom (også kalt Eventroom C inspirert av Alec Baldwin og Friends S8E18) med bokhylle og sofa hvor barna kan slappe av på et rom med lite støy. Her kan de lese en bok for seg selv eller bli med på en av våre faste høytlesingsdager. De dagene da vi har aktiviteter utenom det vanlige skjer det ofte på dette rommet. Vi har også et tegnerom i første etasje. Her lar vi kreativiteten flyte og barna tegner i sine egne tegnebøker, klipper og limer. Det siste rommet vi har i første etasje er lekerom, her finnes leker og utkledningstøy så barna kan teste ut sine teaterkunster og forvandle seg i noen andre for en stund.

I annen etasje finnes det også mye morsomt som barna kan finne på. Vi har et byggerom hvor barna kan bygge med forskjellige konstruksjonsleker og vi har hatt flere konkurranser om hvem som kan bygge det høyeste tårnet. Et klosserom ble også introdusert i fjor. Her melder barna seg på for en hel dag med større klosser. Mulighetene er mange, du kan bygge et hus, en labyrint, eller høye tårn – bare fantasien setter grenser!  Dette har vært en stor suksess og vi har alltid barn som står i kø for å være med. Spillrom er også et populært rom, her har vi mange spill og puslespill samt et fuglehus hvor vi får besøk av et mangfold lokale fugler. I andre etasje er det også et kjøkken, som blir brukt av små grupper barn til baking på fredager.

I skoleåret 2019-20 bruker vi dessuten tredje etasje. Der har vi flere garderobeplasser til barna og hobbyrom. Her kan du sy, lime, male, klippe, gipse osv. Vi jobber også en del med miljørelaterte aktiviteter, og lager dukketeater med forestilling. Vi er veldig stolte av de forskjellige aktivitetene vi tilbyr på dette rommet, og flere av dem er knyttet opp mot hva barna gjør på skolen. 

Vi har tilgang til den nedre gymsalen på skolen, og den blir hyppig brukt. Her har vi forskjellige aktiviteter som stikkball, hinderløype, fotballkurs, innebandy og frilek. Dette har blitt et veldig populært sted for alle som trenger å få ut litt energi. Alle barna på FRIO har selvfølgelig også mulighet til å være ute i skolegården til enhver tid. Der er det alltid flere voksne som har aktiviteter som klatresisten, fotball, hoppetau, klatring og turning.

Garderobeplasser:

Vi har valgt å ikke bytte om plassene til barna inne på Lille-FRIO etter innkjøringsukene før skolestart, dette gjør vi så barna vet hvor de har plass fra første dag og for at de kan bli godt kjent med andre barn som ikke går i klassen. Dette betyr at plassene på Lille-FRIO er etter gruppene vi hadde på sommer-FRIO (hare, gaupe, rådyr osv.).

Spising:

Barna får tilbud om et mellommåltid fra FRIO når skolen er ferdig. Dette serveres i klasserommene. Vi byr på variert mat (varm mat fire dager i uken, en dag brødmat.) Når maten må serveres på en tallerken / bolle bruker vi barnas matbokser. Denne løsningen har vi valgt for å minimere oppvasktiden og likevel kunne servere varm mat. Måltidene varer i ca 15-30 minutter. Om dere opplever at barnet ikke blir mett av maten vi serverer eller ikke liker den er det fint om dere kan sende med ekstra matpakke. Vi prøver å bruke måltidene som arena for små gjetteleker, lesing eller musikk. Menyoversikt blir lagt ut annenhver uke på hjemmesiden vår under fanen "Aktuelt".

Rutiner:
Når barna er ferdig på skolen møter Lille-FRIO-ansatte dem i klasserommene med mat. Spisingen foregår der og vi serverer FRIO-maten i matboksene til barna så vidt det lar seg gjøre. Etter spisingen tar vi med alt barna trenger til Lille-FRIO (nødvendig yttertøy, sekk og andre ting de skal ha med hjem den dagen). Vi prøver å minne dem på å ta med seg jakker, sko, hjelm, sekk osv. Barna blir krysset inn på Lille-FRIO og henger fra seg på plassene sine. Etter det har de frie tøyler til å drive med de aktivitetene som de selv ønsker. Om det er kurs, blir barna sendt dit.

Når dere henter barna er det viktig at dere krysser dem ut, dette for at vi skal ha kontroll over hvor mange barn vi har til enhver tid, i tilfelle brannøvelse eller evakuering. Hentes barna før 15:45 vil krysselistene henge rett innenfor døren til Lille-FRIO, etter dette har vi en krysseansvarlig ute (oransje vest). Ved sekketid kl.15:30-15:45 tar barna med seg sekkene ut og stiller dem opp utenfor gymsal-inngangen (mellom Lille-FRIO og A-inngangen). Hvis det regner setter vi sekkene i skuret.

Periodebrev:
Annenhver uke sender Lille-FRIOs baseleder ut et periodebrev. Her finner dere informasjon om hva som har foregått de siste ukene, med noen fine bilder. Det kan også stå viktig informasjon om aktiviteter som kommer, eller en liten påminnelse fra oss ansatte. Disse brevene blir sendt ut av Friederike på fredager sammen med periodebrev fra Midi- og Store-FRIO. Det anbefales at dere leser periodebrevet da det kan innholde viktig informasjon.

Ukeplan:
En ukeplan blir laget for Lille-FRIO hver uke, på denne ser dere aktivitetene som er planlagt og hvor de foregår. Noen aktiviteter er faste, som fredagsbakeriet, men vi også har aktiviteter som er mer sesongbasert. På denne planen vil dere også se ukens tema – som sanseuke, samarbeid eller engelsk-uke. Vi har alltid aktiviteter som passer til ukens tema. Ukeplanen henger alltid i gangen rett innenfor inngangsdøren på Lille-FRIO, og er også tilgjengelig på hjemmesiden.

Beskjeder
Vi tar alltid utgangspunkt i at foresatte henter barna. Hvis noen andre skal hente er det viktig at dere gir beskjed. Beskjeder skal sendes til skoleSMS: kodeord: ILAAKS med beskjeden til telefonnummer: 41716112 før kl. 12.30. Andre beskjeder eller spørsmål kan sendes til Kristina (baseleder) på tlf: 47 62 11 39. Tor (uteansvarlig) er også tilgjengelig på ettermiddagen ved uforutsette hendelser på tlf: 47 62 13 26. 

MorgenFRIO 
MorgenFRIO er et tilbud for FRIO-barna kl. 07:30-08:30. På MorgenFRIO er barn fra alle trinn (1.-4.) samlet på Lille-FRIO, her møter de Erlend og Mihiri som spiller spill, leker, syr og tegner med barna, både inne og ute. Fra kl. 08:30 blir Lille-FRIO stengt fram til skoledagen er slutt og det er derfor ikke anledning til å hente eller legge fra seg ting i garderoben etter kl. 08:30. Garderobene brukes ikke på MorgenFRIO; da setter vi sekker og yttertøy i gangen i 1. etasje. Andre etasje vil være stengt om morgenen, inkludert garderobene.